Stichting Gutmensch

De manier waarop het publieke debat gevoerd wordt, wordt steeds tomelozer: onwelgevallige meningen worden in almaar bijtender termen weggezet en het debat vervuilt door manipulatie, intimidatie, halve waarheden en hele leugens.
Mensen en meningen worden onderuitgehaald met een felheid die grenst aan fanatisme, redelijkheid is ver te zoeken en het getetter van extremen overstemt de meerderheid; de grote groep tussen de twee uiteinden van het spectrum.

Neem het publieke debat over migratie en vluchtelingen. Het discours en de argumenten zijn bekend: een ‘tsunami van nepvluchtelingen’ bedreigt onze verzorgingsstaat, onze veiligheid en onze normen en waarden. ‘Gutmenschen’ en ‘linkse landverraders’ kijken weg en leveren onze vrijheid uit aan de islam. We worden omgevolkt waar we bij staan en onze dochters zijn niet meer veilig.
Feiten zijn niet nodig om een publieke opinie te vormen; aan emoties hebben velen genoeg. Nexit, Sinterklaas, links onderwijs, mainstream media, haatbaarden, verplichte sterilisatie voor asielzoekers, bontkraagjes, Soros: men gooit alles in één helse heksenketel en roert tot een giftige moddersoep is ontstaan.
De rechtervleugel heeft het debat grotendeels voor zichzelf alleen. De linkervleugel laat zich aftroeven met argumenten waar ze zo gauw niets tegenin kunnen brengen (want hoe zit het nu werkelijk met gestegen criminaliteit en de asielinstroompercentages?). Ze worden daarbij in de steek gelaten door politieke leiders die steeds verder naar rechts kruipen vanwege zetelpeilingen en verkiezingsuitslagen.

Stichting Gutmensch wil de leegte tussen de extremen vullen op basis van feiten en kennis van zaken, met constructieve, creatieve, inhoudelijke en humorvolle bijdragen aan het debat.
Samen met opiniemakers, kunstenaars, journalisten, schrijvers, wetenschappers en geëngageerde burgers wil Stichting Gutmensch een nieuw perspectief bieden op de realiteit van vandaag, de wereld waarin we leven en hoe we die gaan doorgeven.
Zodat niemand meer met de mond vol tanden hoeft te staan als er weer eens iemand ‘losgaat’ op een verjaardagsfeest, in de kroeg, op school of kantoor; en ook in de media en het debatcircuit de discussie vol zelfvertrouwen, uitstekend geïnformeerd en puntig wordt gevoerd.